Kamere “kažnjavaju” od 1. juna

saobracajne kamere

Od 1. juna vozačima koje kamere snime u saobraćajnom prekršaju stiže prijava sa fotografijom prekršaja, a na osnovu toga će biti kažnjeni, najavljuje načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dragiša Simić.

Mada su kamere odavno nabavljene a donet i odgovarajući zakon, više od godinu i po dana sve je tapkalo u mestu jer tehnička oprema nije bila potpuno ispravna.

– Tokom instaliranja kamera pojavio se problem u funkcionisanju samog sistema. Kamere jesu odličnog kvaliteta, ali je problem nastao prilikom zumiranja i oštrine slike. I objektivi kamera jedno vreme nisu radili na zadovoljavajućem nivou, što je uticalo na kvalitet same fotografije. Problem je i u tome što prekršajni sudovi nemaju računare koji mogu da reprodukuju snimak koji napravi kamera, a koji bi im bio dostavljen u slučaju da vozač odbije da plati kaznu – kaže jedan od naših sagovornika.

Kako „Blic” saznaje, poslednjih meseci sistem red lajt kamera je više puta bio na probnom radu, a čak je i testiranje optičkih uređaja pokazalo da je kvar otklonjen. Kamere sada snimaju, ali ne evidentiraju bahate vozače i ne beleže kazne i prekršaje. Umesto prvobitnih 14, sada je instalirano 60 specijalnih kamera na najznačajnijim i najvećim raskrsnicama u prestonici.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je u celoj priči oko kamera najbitnija sama fotografija, jer ona na sudu predstavlja verodostojan dokaz o načinjenom prekršaju.

– Loš izbor tehnike, problemi oko nepostojanja dokumentacije za izabrane lokacije, kao i sam način postavljanja su najosnovniji razlozi zbog čega kamere još uvek nisu u funkciji. Najviše ispaštaju učesnici u saobraćaju jer bi upotreba kamera i politika kažnjavanja sigurno doprinela tome da se broj saobraćajnih nezgoda još više smanji. Da bi se to postiglo, kamere moraju biti postavljene na vidljivom mestu kako bi uticale preventivno, jer je uloga svega ovoga da smanji saobraćajne nesreće, a ne da se kamera postavi na neko skriveno mesto i da služi samo da snima prekršaje – napominje Okanović.

Novac koji se dobije od naplaćenih kazni najvećim delom, oko 52 procenta, ide saobraćajnoj policiji, 30 odsto opštinama na čijoj su se teritoriji dogodili prekršaji, a ostatak ide u fond za bezbednost saobraćaja.

Sredstva koja se na ovaj način dobiju mogu da se potroše isključivo na povećanje bezbednosti u saobraćaju. I pored toga, lokalne samouprave još nisu počele sa postavljanjem kamera na gradskim saobraćajnicama. Prvi korak ka tom cilju jeste da delom novca koje dobiju od kazni osnuju lokalno telo za bezbednost saobraćaja. Okanović navodi da se i iz Fonda za obaveznu premiju osiguranja izdvaja oko dva procenta na video-nadzor za državne puteve.

– Pitanje je kako bi ovi budžeti izgledali da je sistem kamera proradio ranije. Prema našim podacima, do sada je sakupljeno oko 15 miliona evra za kamere, što znači da nije problem u novcu – objašnjava Okanović.

Da će kamere biti postavljene i na ostalim putnim pravcima u Srbiji, najavljuje i Demir Hadžić, šef odseka za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu infrastrukture.

– Koridor 10 i Ibarska magistrala biće pokrivene kamerama za evidentiranje saobraćajnih prekršaja najkasnije do kraja sledeće godine. Na putevima u Srbiji postoji oko 250 rizičnih ili crnih tačaka, a najviše na Ibarskoj magistrali, tako da očekujemo da ove kamere znatno doprinesu smanjenju nezgoda – kaže Hadžić.

Novčane kazne za prekršaje

3.000 dinara:
Zauzimanje dva i više mesta prilikom parkiranja, vožnja danju bez upaljenih oborenih svetala
Ako je izazvana saobraćajna nesreća, kazne su od 5.000 do 15.000 dinara.

5.000 dinara:
Nedržanje odstojanja, neposedovanje svetlosnog prsluka, parkiranje na nedozvoljenom mestu, upotreba dugih svetala za vreme magle…
Ako je izazvana saobraćajna nesreća kazne su od 6.000 do 20.000 dinara.

Od 6.000 do 20.000 dinara:
Vožnja u suprotnom smeru, prekoračenje brzine za 21 do 50 kilometara na sat, nepoštovanje prvenstva prolaza…
Ako je izazvana saobraćajna nesreća, kazne su od 10.000 do 40.000 dinara ili 45 dana zatvora.

Do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora:
Vožnja na prednjem sedištu deteta mlađeg od 12 godina, vožnja levom trakom, vožnja neregistrovanog vozila…
Ako je izazvana saobraćajna nesreća, kazne su od 30.000 do 50.000 dinara, ili 60 dana zatvora.

Raskrsnice sa video-nadzorom

1. Bulevar Nikole Tesle – Ušće
2. Bulevar Mihajla Pupina – Milentija Popovića
3. Bulevar Mihajla Pupina – Španskih boraca – SIV
4. Bulevar Nikole Tesle – Trešnjin cvet
5. Brankov most – beogradska strana
6. Omladinskih brigada – Jurija Gagarina
7. Jurija Gagarina – Proleterske solidarnosti
8. Tošin bunar – Studentska
9. Bulevar Vojvode Mišića – ulaz u Sajam
10. Ustanička – Specijalni sud
11. Bulevar kneza Aleksandra – Botićeva
12. Bulevar despota Stefana – Jovana Avakumovića
13. Dečanska – Vlajkovićeva
14. Ulica Starine Novaka i Cvijićeve

Kazna stiže ekspresno

Red lajt ili radarska kamera za brzinu snimi automobil koji je načinio sabraćajni prekršaj, fotografija prekršaja, na kojoj se jasno vidi lokacija, vreme i registracija automobila, šalje se u komandni centar MUP-a koji je kompjuterima povezan sa svim kamerama u gradu. Zajedno sa video-zapisom, slikom, MUP piše obrazac o kazni koju je vozač učinio i šalje na kućnu adresu vozača. Ukoliko vozač čiji je automobil snimljen u prekršaju nije za to vreme upravljao vozilom, ima mogućnost da policiji kaže ko jeste. U suprotnom će se suočiti sa kaznom. Zatim se vozač upućuje na prekršajni sud i tu se završava ceo postupak.

Preuzeto sa BlicOnline

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com