Počela zamena registarskih tablica

Od prvog radnog dana 2011. godine i zvanično je počela zamena registarskih tablica, saobraćajnih i vozačkih dozvola.

Nove Tablice

Građani nove tablice i biometrijska vozačka i saobraćajna dokumenta mogu izvaditi po isteku važećih, a krajnji rok za to je 2014. godina.

Nove tablice će važiti sedam godina, a novinu u odnosu na stare predstavlja to što se, uz doplatu, mogu birati posebna slova i brojevi.

Nove tablice su prema evropskim standardima u tri veličine 51 cm puta 11 cm, četvrtastoj za motorna vozila, ali i motocikle, proizvode se još od marta 2010. godine i do sada ih je izrađeno oko milion.

Na sebi imaju oznaku grada na latinici i ćirilici, državni grb i skup brojki i slova.

Načelnicu uprave za opšte poslove MUP-a Srbije Zoricu Lončar Kasalicu upitali smo kako će izgledati postupak zamene starih tablica i dokumenata i krajnjim rokovima za to.

“Registarska tablica se izdaje na sedam godina, njena cena je 2000 dinara. Zamena će se vršiti sukcesivno, po isteku registracije. Postupak zamene tablica i dokumenata će se završiti u toku 2011. godine. Pored registarske tablice i novih dokumenata izdavaće se i registraciona nalepnica. Ona će se lepiti sa unutrašnje strane vetrobrana tako da će praktično prilikom kontrole u saobraćaju, bez uzimanja saobraćajne biti moguć uvid da li je vozilo registrovano ili ne”, kaže Lončar Kasalica.

Troškovi za izdavanje registracione nalepnice iznosiće 400 dinara, nove vozačke dozvole koštaju 1200, a saobraćajne 800.

Za brojke i slova po želji zainteresovani građani će morati da izdvoje od 50 do 150 hiljada dinara. Zorica Kasalica ističe da će, pored ispunjavanja međunarodnih kriterijuma, novim tablicama i dokumentima biti poboljšana bezbednost u saobraćaju.

“Naravno, sada putem kamera, tamo gde su postavljene, očitavanjem registarskog broja vršiće se na primer kontrola žute trake. To će se činiti na bezbedniji i ekonomičniji način jer će žuta traka moći da se kontroliše i bez prisustva policajca”, kaže Lončar Kasalica.

Osim bolje kontrole kršenja saobraćajnih propisa po gradovima Srbije, uvođenje novih tablica i dokumenata smanjiće broj i mnogih drugih zloupotreba, uveren je profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić. Tu spadaju prekoračenje brzine na autoputu, prolazak kroz crveno, ali i otkrivanje ukradenih automobila.

“Oni koji nemaju prava na nove tablice, neće imati šta da stave na vozila. Tako je i sa dokumentima. Tako se svuda povećava sigurnost ljudi, ali i onih koji kontrolišu, kako bi se greške svele na minumum. Najteže je kada nekoga nepravedno optužite za nešto, što se dešava kada se pogrešno očitaju dokumenta ili detektuje vozilo, što sam imao prilike da vidim u praksi”, kaže Vujanić.

Priču o novim tablicama i dokumenatima propratila je spekulacija da uz njih neće morati da se obezbedi zeleni karton za putovanje u inostranstvo, koji inače košta 2000 dinara. Iako Udruženje osiguravača, pregovara sa zemljama EU da tablica bude dokaz da je vozilo osigurano – sporazum još nije potpisan.

Do tada, profesor Milan Vujanić podseća domaće vozače da pri putovanjima preko granice sa sobom obavezno imaju međunarodno osiguranje.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com