Ponovo novi Zakon o saobraćaju?

registracija vozila

Posle samo tri godine od donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja, radi se na izradi novog koji bi mogao do kraja 2013. godine da se nađe u Skupštini Srbije.

Radna grupa za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS), po svemu sudeći, pristupiće pisanju potpuno novog Zakona. Članovi te grupe do sada su izneli primedbe na više od 20 odsto odredbi u važećem zakonu, tako da je umesto izmena, gotovo izvesno donošenje potpuno novog ZOBS-a.

Manje poginulih, smanjenje materijalne štete sa 700 na 500 miliona evra godišnje, nulta tolerancija na konzumiranje alkohola, uvođenje stimulativnih i destimulativnih mera za vozače i veća odgovornost preduzeća za puteve, samo su neke od mera koje bi trebalo da se nađu u novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju.

“Već sada je jasno da će aktuelni Zakon o bezbednosti saobraćaja morati da se drastično menja, jer je posle primedbi iznetih od strane relevantnih članova novoformirane Radne grupe konstantovano da je neophodno izvršiti promene na više od 20 odsto sadržaja zakona koji je sada na snazi. To zahteva donošenje novog zakona”, rekao je šef Radne grupe za izradu nacrta Zakona o izmenama i dopunama ZOBS-a, Milan Vujanić.

Članovi Radne grupe konstatovali su “kako će prvobitna ideja o izmenama i dopunama aktuelnog Zakona o saobraćaju, sudeći na osnovu diskusija i saopštenih primedbi od strane 27 članova Radne grupe pretrpeti drastične promene“.

“U pisanje finalnog teksta novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, čiji je osnovi cilj da se posle usvajanja značajno, i u kratkom vremenskom periodu, poboljša bezbednost na srpskim putevima, učestvovaće više od 40 eksperata iz svih saobraćajnih oblasti”, izjavio je pomoćnik ministra saobraćaja Saša Mirković.

“Očekujemo da će efekti novog Zakona već u prvoj godini biti značajni, kada je reč o smanjenu smrtnosti na našim putevima”, istakao je Mirković.

“Cilj nam je da kvalitetnijim rešenjima od sadašnjih, i boljom primenom Zakona, ukupna, crna slika koju svakodnevno viđamo na našim putevima počne da se menja“, dodao je on.

Profesor Vujanić osvrnuo se i na materijalne efekte koje bi doneo novi zakon.

“Osiguravajuća društva sada izdvajaju ogromna sredstva kao obeštećenja zbog velikog broja saobraćajnih udesa”, kaže Vujanić.

“Taj novac, ukoliko bi se novim zakonskim propisima smanjio broj saobraćajnih incindenata, omogućio bi da se sredstva koja su se do sada izdvajala u odštetnim postupcima, eventualno usmere na ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, a od toga bi država, ali i osuguravajuća društva imali veliku korist”, objašnjava Vujanić.

Jedna od izmena u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima mogla bi da bude da vozači ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi, kao što je to sada predviđeno samo za profesionalne vozače, rečeno je u radnoj grupi koja priprema zakon.

Profesor Vujanić kaže da nema razloga da neko pije kada vozi i da bi novi zakon trebalo da predvidi vožnju bez alkohola, s obzirom da mnogo ljudi strada na srpskim putevima upravo zbog konzurmiranja alkohola.

Vujanić je rekao da sadašnji zakon predviđa da profesionalni vozači moraju da imaju nula promila alkohola u krvi, a da ni ostali vozači ne smeju da ga konzumiraju, ali mogu da imaju do 0,3 promila alkohola, “jer su možda jeli nešto što je izazvalo alkoholno vrenje”.

Šef radne grupe istakao je da vozač i po sadašnjem zakonu, ako kaže da je malo popio, a ima na primer 0,1 promil alkohola, takođe može da bude kažnjen. Ako se pak izjasni da nije pio, onda mu se toleriše do 0,3 promila zbog navodnog alkoholnog vrenja.

Prema rečima Vujanića, odredbe koje to propisuju su “iskrivljavanje istine” i nema nikakvog razloga da postoje.

Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja i član radne grupe kazao je da će novim zakonom odgovornost putara biti podignuta na viši nivo.

“To podrazumeva da u slučaju saobraćajne nesreće i oni mogu da budu krivično gonjeni ukoliko se dokaže da je nesreća uzrokovana nebezbednim putem, recimo odronom ili rupom na kolovozu”, kaže Okanović.

“Biće precizirana odgovornost putara i u slučaju sprečavanja nastanka saobraćajnih nesreća. Inspekciju, superviziju i analizu bezbednosti puteva obavljaće inženjeri. To su mere kojima može da se spreči saobraćajna nesreća, ali i da ukoliko krivicom vozača do nje ipak dođe, posledice ne budu teške”, naglasio je Okanović.

On smatra da bi odredbe novog zakona omogućile bezbednije puteve i savesniji i bolji rad putarskih preduzeća.

“Prema važećim propisima, vozač ako naiđe na rupu na putu, velikom mukom dolazi do naknade štete, jer u sadašnjem zakonu postoji famozna odredba o potrebi prilagođavanja brzine”, dodaje Okanović.

“Sada se dešava da kakav god propust da napravi putar, krivica se svaljuje na vozača jer navodno nije prilagodio brzinu”, rekao je Okanović.

Pored navedenih odredbi, radna grupa insistiraće i da prilikom parkiranja vozila na trotoaru obavezno bude ostavljeno 1,6 metara mesta za pešake, što sada nije slučaj.

Okanović je naveo da se godišnje od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje prikupi do 85 miliona evra, što za tri godine iznosi oko 250 miliona evra.

“To je novac koji bi trebalo da se troši namenski za unapređenje bezbednosti saobraćaja, ali mi bitan pomak u tom smislu ne primećujemo”, kaže on.

“Postavićemo veći stepen odgovornosti onome koji troši novac namenjen spasavanju ljudi, a preciznije će biti definisan i način finansiranja onoga ko prima sredstva i postojaće sistem kontrole toka tog novca”, objasnio je Okanović.

Preuzeto sa B92

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com