Poskupelo osiguranje vozila

osiguranje vozila

Obavezno osiguranje za motorna vozila poskupelo je u proseku za 45 odsto. Stručnjaci upozoravaju da je ovo udar na budžet građana i tvrde da neće doprineti bezbednosti saobraćaja.

Najnovije poskupljenje osiguranja vozila osetiće svi vozači, jer za automobil srednje klase osiguranje umesto dosadašnjih 16.000 sada košta 24.000 dinara. Osiguravajuća društva nisu želela da obrazlažu zašto će vlasnici oko 2,5 miliona vozila u Srbiji, plaćati skuplje osiguranje. Stručnjaci traže obrazloženje.

“Pošto je osiguranje plaćanje rizika onda je ono proporcionalno riziku od saboraćajnih nezgoda, odnosno šteta u saobraćaju. 0d 2001. godine do danas broj saobraćajnih nezgoda je prepolovljen, pa bi cena osiguranja trebalo da bude prepolovljena”, kaže za RTS profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.
Profesor Vujanić navodi da poskupljenje registracije znači između 50 i 70 miliona evra u fondovima osiguranja i pita se šta će biti sa ovim novcem i na koji način će se iskoristiti.

“Mora biti obrazloženo i šta je razlog poskupljenja i šta će biti sa tim parama. Da li će se te pare uložiti u bezbednost saobraćaja? Do sada je država ulagala u puteve, a osiguranja samo imala od toga koristi, jer imaju manje šteta i nezgoda na putu”, podseća Vujanić.
Navodi da bi u obzir trebalo uzeti inflaciju, kao i da ovo posupljenje predstavlja veliki udar na budžet građana.

“U dilemi sam šta je razlog za povećanje u jednom trenutku, jer bezbednost saobraćaja nije ugrožena niti je povećan broj nezgoda za 50 posto ili broj poginulih ili broj nastradalih. Takvo povećanje je zahtevalo obrazloženiji, direktan ali ciframa dokazan način zbog čega se ovakvo povećanje traži. To je izostalo”, zaključuje profesor Vujanić.

Preuzeto sa RTS

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com