Provera prepravljenih teretnih vozila

Vlasnicima putničkih vozila koja su prepravljanjem postala teretna više neće biti dovoljan atest, već će se na svakom tehničkom plegledu proveravati i utvrđivati da li ona zaista pripadaju kategoriji teretnjaka.
Kontrolu pojačava i saobraćajna policija.ATEST U LABORATORIJI

Prepravka je samo deo posla prilikom promene tipa vozila. Sledi pregled u nekoj od ovlašćenih laboratorija, gde će se izmeriti nosivost i, ako je sve prepravljeno kako treba, izdati atest koji je neophodan da bi ste vaše vozilo registrovali kao teretno. Sve ogovore i besplatan savet možete dobiti u centru za motorna vozila AMS Srbije, na mašinskim fakultetima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, u Institutu za nuklearne nauke Vinča i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.
- Naš pregled košta od 8.000 do 18.000 dinara, zavisno od modela. Ako ustanovimo da vozilo nije valjano prepravljeno da bi dobilo atest, novac nećemo vratiti – kaže Nenad Jovanović iz Centra za motorna vozila AMSS-a, jedne od ovlašćenih ustanova za izdavanje atesta.
- Pregrada koja odvaja teretni od prostora za putnike mora da izdrži horizontalnu silu od petine nosivosti celog vozilam, a prostor za smeštaj tereta mora da bude duži od onog za putnike.

KAKO DO PRAVOG TERETNJAKA

Prepravka, u suštini, predstavlja vađenje zadnjih sedišta i montažu čvrste pregrade između vozačkog i teretnog prostora. Može se obaviti i samostalno, uz malo znanja, veštine i neophodnog materijala, ali se prethodno treba raspitati da li je to uopšte moguće za određeni model vozila.
Ipak, to je najbolje poveriti serviseru ovlašćenom za marku vozila koje prepravljate, mada to mnogi ne rade pravdajući se da nemaju dozvolu od proizvođača za takvu vrstu prepravki. U ovlašćenom servisu prepravljanje obično košta oko 700 evra i traje dva dana, a mnogi samostalni servisi su se spacijalizovali za takve intervencije i naplaćuju ih skoro upola manje.

PET KORAKA DO LEGALIZACIJE

Procedura za legalizaciju obavljene prepravke na vozilu slična je onoj kod naknadne ugradnje urećaja za gas, a sastoji se iz sledećih pet koraka:
- započet tehnički pregled prilikom kojeg se konstatuje da je promenjena vrsta vozila
- odlazak u MUP po uput za ispitivanje
- ispitivanje vozila u jednoj od ovlašćenih laboratorija
- overa registracionog lista na liniji tehničkog pregleda koji je započet
- izdavanje nove saobraćajne dozvole u kojoj su promenjeni podaci o vrsti vozila.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Increase your website traffic with Attracta.com