Prva pomoć obavezna od 18.09.2011.

prva pomoc

Vozači u Srbiji imaju još mesec dana da nabave nove komplete za prvu pomoć, ali i dalje postoje neke nejasnoće u vezi sa njihovim korišćenjem.

Zakonodavac nije naveo da li se komplet od 2.450 dinara mora zameniti novim kada se recimo potroši gaza ili se mogu zameniti samo elementi iz kompleta koji su potrošeni.

Sastav prve pomoći odobrila je Agencija za lekove, a njen portparol Aleksandar Tucović za B92 kaže da ni oni nemaju odgovor na to pitanje, jer “postoji pravna praznina”.

“Kako zakonodavac nije predvideo mogućnost da se iskoristi samo jedan deo kompleta, mi smo stanovišta da vozači slobodno mogu da kupe 1 gazu ili 1 zavoj u apoteci i da to stave u svoj novi propisani komplet. Nigde to taksativno nije navedeno, i to nije greška Agencije za lekove, to je stvar onoga ko je pisao zakon i pravilnik”, kaže Tucović.

“Kompanija Galenika, pored gotovih kompleta prve pomoći, obezbedila je u dovoljnoj meri i snabdevaće tržište svim pojedinačnim elementima koji se nalaze u kompletima”, izjavila je Bojana Janković, PR kompanije Galenika.

Iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju rekli su da će vozači, kada potroše delove seta prve pomoći, moći da kupe nove u apotekama u kojima će biti ovlašćeni delovi za set prve pomoći. Dakle, oni tvrde da neće morati da se ponovo kupi ceo komplet, nego samo delovi koji se potroše.

Međutim, nigde u Pravilniku ovo nije izričito naglašeno.

Kazne su, u svakom slučaju, već utvrđene i ako vas od 19. septembra saobraćajna policija zaustavi i u automobilu nemate novi komplet za prvu pomoć, moraćete da platite tri hiljade dinara.

Preuzeto sa B92

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com