Šta raditi kada motor prokuva?

Obilaznica oko Beograda

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, na putevima je gomila automobila, a nisu retki ni oni parkirani pored puta, sa otvorenom haubom i dimom koji kulja iz motorskog prostora. Pregrevanje motora nije stvar prošlosti. Istina, današnji automobili imaju efikasnije motore, hladnjake i precizniju upravljačku elektroniku koja reguliše rad motora. Uprkos tome i dalje se, pogotovo leti, dešava da motor prokuva.

Razlog tome je obično tehnička neispravnost ili jednostavno nebriga vlasnika. Mnogo je neodgovornih vozača koji zanemaruju redovno održavanje i bez provere nivoa ulja, stanja filtera i rashladne tečnosti kreću na put.

Stručnjaci sa portala moj auto.rs vas savetuju kako da sprečite da se motor pregreje i prokuva i kako da postupite ako se tako nešto desi?

Napominjemo da iz sledećih saveta nećete moći trajno da popravite kvar zbog kojeg je motor prokuvao, već ćete automobil moći da dovedete u vozno stanje tek toliko da ga odvedete do najbližeg servisa.

Dopuna hladnjaka vodom
Neuki vozači iz neznanja ili nemara u rashladni sistem umesto antifriza često sipaju običnu vodu. Ukoliko vam nestane rashladne tečnosti sipajte isključivo antifriz ili, u krajnjem slučaju, destilovanu vodu. Voda iz česme je siguran put do potencijalne korozije hladnjaka i samim tim problema sa pregrevanjem.

Proverite termostat
Ovaj mali, ali jako bitan uređaj reguliše kojim tokom će se kretati rashladna tečnost. Kada je ispravan, rashladnu tečnost do oko 80oC preusmerava u kraći tok sistema, a iznad te temperature, prebacuje je u duži. Problemi nastaju kada je neispravan. Motor teže postiže radnu temperaturu, a drastično se povećavaju šanse da prokuva.

Premostite vod ventilatora
Ventilator hladnjaka novijih automobila pokreće elektromotor, a ne pogonski agregat. Na taj način osigurano je da i kada vozilo stoji, na primer u koloni, protok vazduha do hladnjaka bude dovoljan da se motor rashladi.

Napajanje od akumulatora
Ukoliko prethodni savet nije bio uspešan, probajte drugu varijantu – premostite napajanje od akumulatora da ventilatora. Potrebno je da pomoću obične žice prespojite plus pol akumulatora sa napajanjem ventilatora. Pre toga ipak proverite da nije pregoreo osigurač ventilatora.

Zalepite crevo izolir trakom
Barica ispod motornog prostora automobila obično znači da nešto nije u redu. Dopunite tečnost i startujte motor, pa potražite gde crevo pušta. Porozno mesto možete zatvoriti pomoću obične izolir trake, a još bolje je ako rasečete gumeno crevo i pričvrstite ga pomoću šelni.

Zagitujte hladnjak
U slučaju da su creva ispravna, voda najverovatnije curi iz hladnjaka. Ovde je popravka nešto teža, ali i dalje izvodljiva. U mnogim prodavnicama auto-opreme i na pumpama prodaju se specijalna sredstva koja su u stanju da privremeno zapuše hladnjak, tek toliko da možete da stignete kući i obratite se majstoru da vam ga zakrpi ili zameni.

Preuzeto sa Moj Auto

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com