Još jednom po saobraćajnu

saobracajna dozvola

Vlasnici automobila kojima u novim saobraćajnim dozvolama nije upisan podatak o maksimalnoj dozvoljenoj masi vozila, moraće zbog administrativne greške da izvade novu saobraćajnu dozvolu. To će ih stajati dodatnih 1,200 dinara.


Vozači koji su među prvima registrovali svoje automobile 2011. godine, sad će morati ponovo da izvade sabraćajnu dozvolu. I to zbog greške za koju nisu krivi.
Na osnovu iskustava naših citalaca, koji su produžili registraciju u januaru 2012, vlasnike vozila koji su nove saobraćajne dozvole dobili početkom 2011. godine, čeka neprijatno iznenađenje.
Naime, njima je pri zahtevu za produženje registracije vozila rečeno da će morati da izvade novu dozvolu jer im u rubrici F.1 nije upisana maksimalna dozvoljena masa vozila, odnosno na tom mestu je upisana “nula”.

Iako nije u pitanju greška vlasnika vozila, on će morati da snosi troškove taksi za novu dozvolu, koje iznose 1,200 dinara.

Kako nam je u razgovoru rekao vlasnik agencije za registraciju vozila “Dokument”, Zoran Ašković, problem je nastao zbog starih registracionih listova za tehničke preglede, u kojima nije postojala rubrika “maksimalna dozvoljena masa vozila”.
Dopis o novim registracionim listovima upućen je firmama koje obavljaju tehnički pregled tek 1. januara 2011. godine. S obzirom da je zakonski rok važenja tehničkog pregleda mesec dana, svim vozačima koji su to uradili u decembru 2010. godine, kada je korišćen stari registracioni list, u novim saobraćajnim dozvolama nije upisana maksimalna dozvoljena masa vozila.

U agenciji “Dokument”, ali i u Auto-moto savezu Srbije, koji takođe vrši usluge registracije vozila, rekli su nam da je u tom slučaju jedni način produženja registracije vađenje novog dokumenta.
S obzirom da procedura podrazumeva, najpre dobijanje potvrde sa kojom se vozi do izdavanja saobraćajne dozvole, a zatim čekanje do dobijanja i same dozvole, vozače očekuje i čekanje od petnaestak dana.
Nezvanično smo saznali da je na pojedinim šalterima MUP-a moguće izbeći nove troškove i čekanje, tako što vlasnik automobila potpisuje izjavu u kojoj navodi da ne želi da mu u saobraćajnoj dozvoli bude upisan podatak o maksimalnoj dozvoljenoj masi.
Osim toga, na osnovu dospisa od 15. decembra 2010. godine, u registracionim listovima na tehničkim pregledima promenjena je i šifra boje karoserije, koja se upisuje u čip na novoj saobraćajnoj dozvoli.

To znači da će vlasnici automobila, koji su tehnički pregled obavili do tog datuma, a zatim od 1. januara 2011. registrovali svoje vozilo, morati da u MUP-u isprave ovaj podatak na čipu u saobraćajnoj dozvoli.

Preuzeto sa B92

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com