Kamere od sada mere i brzinu

registracija vozila

Vozači koji prekorače brzinu na pet lokacija u Beogradu, od pre mesec dana mogu da očekuju da će im na kućnu adresu stići poziv kod sudije za prekršaje.

Veliki brat posmatra vas i na ulici. Pored kamera koje snimaju prolazak kroz crveno svetlo i vožnju žutom trakom, odnedavno kamere beleže i prekoračenje brzine. U Beogradu ih za sada postoji pet.

“U okviru ovog prvog meseca rada od početka detektovanja prekoračenja, to su prekoračenja koja su u onom rasponu od 20 do 50 km iznad dozvoljenog i to su najčešća prekoračenja, jako mali broj ima od 50 do 70 km i preko 70 nismo na sreću detektovali ni jedno prekoračenje brzine”, kaže Nedeljko Munjas, načelnik Uprave saobraćajne policije Beograd.

Operater u Upravi saobraćajne policije proverava podatke koje je kamera zabeležila, posle čega se štampaju fotografije koje se šalju na adresu gde je vozilo registrovano. Novi zakon omogućava i proveru prosečne brzine.

“Na auto putu je moguće meriti i prosečnu brzinu, dakle nije u svakom trenutku bitno da pratite vozača , nego od jedne do druge naplatne rampe izračunate vreme podeliti sa pređenim kilometrima i dobiti prosečnu brzinu kretanja”, kaže Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ovaj sistem kontrole brzine kretanja još ne funkcioniše, ali je u planu i njegovo aktiviranje.

Kazne su od 5 hiljada dinara za prekoračenje do 20 km na sat, od 21 do 50 km na sat kazna je od 6 do 20 hiljada dinara, ali i 4 kaznena poena i zabrana upravljanja mesec dana. Prekoračenje veće od 50 km na sat kažnjava se od 15 do 30 hiljada dinara ili zatvor od 30 dana i zabranom upravljanja najmanje 4 meseca.

Za one bahate, koji prekorače brzinu za više od 70 km na sat sledi zatvor od 15 dana, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja od najmanje 8 meseci. Fotografija prekršaja rešava svaku dilemu.

Situacija kada počinilac prekršaja kod sebe otklanja dilemu da li jeste ili nije počinio prekršaj. Zatim to je otklanjanje dileme i kod onoga ko vodi postupak, u prvom delu policija a u drugom delu i sud

Pet kamera u Beogradu svakog dana registruju između 100 i 120 prekoračenja brzine, koja je zakonom u naseljenim područjima ograničena na 50 km na sat.

Lokacije kamera:

Bulevar Nikole Tesle – Ušće
Bulevar Mihajla Pupina – Palata Srbija
Jurija Gagarina – Žrtava antifašističke borbe
Omladinskih brigada – Jurija Gagarina
Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića – Botićeva

Preuzeto sa B92

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com