Dozvola za tamna stakla 15.000 dinara

registracija vozila

Vozači koji su na prozorska okna svojih automobila stavili folije imaće dodatne troškove. Predviđeno da se traži saglasnost proizvođača. Za “šoferku” dozvoljena zatamnjenost 25 odsto

SVI vozači koji su na svoje automobile stavili folije i tako zatamnili stakla moraće da dodatno isprazne novčanike. Jer, da bi dobili, odnedavno neophodni, atest o dozvoljenoj prepravci vozila, bez koga neće moći da urade tehnički pregled a samim tim ni da registruju vozila, moraće da izdvoje i do 15.000 dinara! Tako, naime, određuju izmene Pravilnika o ispitivanju koje određuju proveru naknadno zatamnjenih stakala na vozilu.

registracija vozila generali osiguranje

Da bi vozač dobio neophodni atest, mora da ima saglasnost proizvođača, a spisak svih ovlašćenih organizacija koje će mu izdati potrebne dozvole nalazi se na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja. Da li će ova usluga biti naplaćivana, i u kolikom iznosu, zavisiće od proizvođača vozila.

Ni u jednom servisu koji se bavi zatamnjivanjem stakala nisu mogli da nam kažu ništa preciznije o novim propisima.

- Koliko mi znamo, zadnje staklo i ono na zadnjim vratima možete da zatamnite koliko hoćete, uostalom pikapovi i nemaju staklo – rekli su nam u jednom servisu u Beograd. – Za ta zatamnjena stakla ne treba atest, ali za prednja stakla je zakonski maksimum 25 odsto.

Kako kažu u skoro svim servisima, u narednih desetak dana očekuju se da od nadležnih stignu preciznija uputstva.

Kada pribavi saglasnost proizvođača, vlasnik vozila mora da popuni zahtev za ispitivanje prepravke vozila uz koji dostavlja odgovarajuću dokumentaciju o vozilu, opremi i delovima – piše u Pravilniku o ispitivanju . To su saobraćajna dozvola, račun, kupoprodajni ugovor, carinska deklaracija i drugo… Potrebni su podaci o vozilu koje se smatra predmetom prepravke, kao što su marka i tip vozila i osnovne tehničke karakteristike, naznaka i opis prepravke, ali odgovarajuća tehnička dokumentacija u zavisnosti od vrste prepravke.

Biće potrebno, takođe, i dokaz da je prepravka obavljena prema smernicama koje određuje proizvođač vozila ili na način za koji je proizvođač potvrdio da se može izvesti na vozilu. Traži se i izjava proizvođača, nadgrađivača, ili izvršioca prepravke o usaglašenosti prepravke sa prilogom proizvođača vozila ili ugrađenih elemenata. Sve ovo mora i da se plati, a za početak se plaća republička administrativna taksa u iznosu od 300 dinara, dok je usluga obrade dokumentacije za ispitivanje vozila 3.300 dinara.

Posle odobrenje za izmene na automobilu, obavezan je tehnički pregled. Kada to obavi, vozač dostavlja i dokaz da je platio uslugu izdavanja uverenja o ispitivanju vozila od 3.000 dinara, a zatim Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje uverenje o ispitivanju.

ISPITIVANjE U AMSS
Ispitivanje se za sada može obaviti samo u Centru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, AMSS, koji će od ponedeljka, kako nezvanično saznajemo, početi da pruža i ovu uslugu. Cena će, najverovatnije, za putnička vozila iznositi oko 2.400 dinara. Na sve to treba dodati i tehnički pregled koji se, u zavisnosti od vrste vozila ali i od cenovne politike organizacije koja vrši uslugu tehničkog pregleda, kreće u rasponu od 800 do 3.500 dinara. Treba napomenuti da vozila koja imaju fabrički zatamnjena stakla ne podležu ovoj naknadnoj proveri.

Preuzeto sa NOVOSTI.RS

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com