Gorivo sve skuplje

registracija vozila gorivo sve skuplje

Cene goriva u Srbiji menjaju se najmanje jednom nedeljno. Od početka godine naftni derivati skuplji u proseku za najmanje 15 dinara po litru, što se pravda rastom cene sirove nafte na svetskim berzama. U okruženju gorivo skuplje samo u Mađarskoj.

Od početka godine naftni derivati poskupeli su u proseku za najmanje 15 dinara po litru, što se pravda rastom cene sirove nafte na svetskim berzama, koja premašuje i 120 dolara za barel.

Za većinu građana vožnja je odavno luksuz, a podaci sa pumpi ukazuju da su najčešće kupovine za 500 do 1.000 dinara. Sve je više vozača koji derivate sipaju jednom mesečno, kada prime platu ili penziju.

Na tržištu vlada pravo šarenilo cena i one se razlikuju, čak i na pupama istih vlasnika.

Početkom godine litar evro premijuma koštao je oko 125 dinara, a danas premašuje i 140 dinara, dok je evrodizel sa 116 dostigao cenu i do 135 dinara.

Na smanjen promet žale se najviše domaći naftaši.

Miroslav Velicki iz Udruženja benzinskih stanica Srbije kaže da je fizički promet nafte na tržištu Srbije smanjen zbog cena i nepostojanja kupovne moći i da iznosi oko 15 odsto.

“Poskupljenje benzina se najviše osetilo u provinciji. Promet dizela je ostao negde između sedam i 10 odsto, a benzina od 15 do 18 odsto”, kaže Velicki.

Stručnjaci smatraju da je to očekivana posledica otvaranja naftnog tržišta i da u oštroj kokureciji mogu opstati samo veće kompanije.

Savetnik za naftu i gas u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić kaže da opstaju oni koji mogu da se bore na tržištu i koji mogu da ponude robu sa nižom cenom i boljim uslovima prvenstveno u nabavci.

“Mali kupac ima sasvim drugačiji kredibilitet i kod nabavke u inostranstvu i kod nas, tako da on nije konkurentan ostalim naftnim kopanijama u Srbiji pogotovu velikim i srednjim kompanijama”, kaže Savić.

Savić kaže da preduzetnike, koji pored osnovnih delatnosti, često imaju i prodaju derivata na malim pupama, smatraju malim preduzećima, kao i da je upravo to razlog njihovog nesnalaženja u ovom trenutku.

U poređenju sa zemljama u okruženju, Srbija je u vrhu po cenama, a gorivo je skuplje trenutno samo u Mađarskoj.

Naftaši ocenjuju da bi cene bar nakratko moglo da smiri najavljeno izjednačavanje akciza. Kako RTS nezvanično saznaje, Vlada bi nove akcize na naftne derivate trebalo da donese tokom juna.

Preuzeto sa RTS-a

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com