Nove vozačke dozvole ne važe izvan Srbije

vozacka dozvola

Nova vozačka dozvola koju će srpski vozači morati da imaju do 2014. godine ipak ne važi u inostranstvu. Osim toga, izdavanje međunarodne vozačke dozvole sada je skuplje jer uz nju vozač mora da pribavi i dokaz iz MUP-a da nema ograničenja i zabrane, koji se dodatno plaća.

Iako je u uvodnim raspravama na temu donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja često potencirano da će sa novim dozvolama srpski vozači moći u inostranstvo, to ipak danas nije slučaj. Da bi vozili automobil van granica zemlje opet im je neophodna međunarodna vozačka dozvola (ne za sve zemlje) koju izdaje Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Navodno, glavni razlog za ovakvu situaciju je činjenica da naša zemlja još nije potpisala međunarodni sporazum sa drugim državama kojim bi ova oblast bila uređena, i kako bi naše putne isprave bile validne u inostranstvu.

Otežavajuća okolnost je i to što u zemljama Evropske unije ove isprave ne važe, jer još nismo članica unije.

“Dok ne bude potpisan međudržavni sporazum sa državama, na primer Srbije i Austrije, Srbije i Španije i nekih drugih zemalja, nove vozačke dozvole imaju isti status kao i stare. Međutim, vozači treba da znaju da međunarodna dozvola nije neophodna u svim zemljama, na primer oni mogu u Češku Republiku bez međunarodne dozvole”, navode u Auto-moto savezu Srbije.

Srpski vozač može bez međunarodne dozvole u Sloveniju, Češku (do 90 dana), Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U svim ostalim zemljama u regionu ali i šire, međunarodna dozvola se barem preporučuje, a u većini je čak i obavezna.

Osim što ne važi izvan granica Srbije, nova vozačka dozvola dodatno otežava proceduru dobijanja međunarodne putne isprave. Vađenje internacionalne isprave sada je skuplje, jer je, osim dozvole, neophodan još jedan dokument.

Naime, problem je nastao jer na ovoj dozvoli nije vidljivo da li vozač ima neke zabrane, pa je zbog toga potrebno da se u MUP-u izvadi posebna potvrda o tome.

Za dobijanje tog dokumenta potrebno je dostaviti zahtev u pismenoj formi, priložiti dozvolu na uvid i platiti administrativnu taksu od 420 dinara. Bilo kakve zabrane ručno se upisuju na poleđini stare dozvole, dok na novoj to nije slučaj.

Za međunarodnu dozvolu 2.420 dinara

Za izdavanje međunarodne vozačke dozvole potrebno je izdvojiti 2.000 dinara. Oni koji poseduju novu ispravu, plaćaju i dodatnu taksu u iznosu od 420 dinara koliko košta potvrda MUP-a da nema nikakvih zabrana niti ograničenja koja idu uz dozvolu. Osim toga, za dobijanje ovog dokumenta u AMSS je potrebno dostaviti i dve fotografije formata 35 x 45 mm, kopiju vozačke dozvole i lične karte i njihove originale na uvid.

Preuzeto sa BlicOnline

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com