Poskupljenje registracije vozila do 90 evra

Beograd – Registrovanje automobila biće skuplje od sledeće godine, a iznos bi mogao da bude za oko 90 evra veći. Vlada i ne razmišlja da ukine porez za kubikažu vozila.Osiguravajuća društva najavljuju povećanje cene obaveznog osiguranja za motorna vozila, a nove registarske oznake doneće dodatni trošak od oko 40 evra.

Autoosiguranje, u proseku, sada košta oko 90 evra, dok je u Makedoniji 120, a u Crnoj Gori 140 evra. Ako osiguranja kod nas budu nastojala da prate zemlje okruženja, premija bi mogla da poskupi do 50 evra.

Prema rečima Milana Cerovića, generalnog sekretara Udruženja osiguravajućih kuća, poskupljenje ovih usluga moguće je već do kraja godine ili početkom sledeće. “Komisija radi na izradi tarifa, ali kolike će biti nove cene zavisi i od toga kako osiguravajuće kuće budu poslovale u ovoj godini. Koliko će cena biti povećana, zasad još nije poznato”, kaže on.

A stručnjaci za saobraćaj, ipak, smatraju da nema razloga za povećanje cene obaveznog osiguranja. “Broj nesreća, smrtnih ishoda i povreda u saobraćaju ove godine je drastično smanjen zbog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja”, kaže Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

On dodaje da “ako je nesreća manje, samim tim i osiguravajućim kućama ostaje više novca. Cena osiguranja određuje se na osnovu rizika, pa nema realnog opravdanja za poskupljenje”.

Izdavanje novih registarskih tablica, novih saobraćajnih dozvola i registarskih nalepnica za vetrobran počeće od 1. januara sledeće godine. Sve to će vozačima “izbiti” iz džepa oko 40 evra. Nalepnice će biti menjane na svakih godinu dana, prilikom obnove registracije, dok će tablice i saobraćajna dozvola, srećom, biti izdavane na sedam godina.

Vozačima u Srbiji na teretu je od ove godine i skuplja “zelena karta”. Neophodan dokument za put u inostranstvo poskupeo je za 100 odsto – sa 1.000 na 2.000 dinara.

Izvor: novosti.rs

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Increase your website traffic with Attracta.com