Uskoro do nove vozačke za šest meseci i 1.000 evra!

Vozacka dozvola

Budućim vozačima u Srbiji ubuduće će biće znatno teže da dođu do vozačke dozvole, nego što je to do sada bio slučaj. Nova pravila i novi pravilnici stupaju na snagu za tri meseca, što znači da će vam za polaganje vozačkog ispita trebati šest meseci i negde oko pet puta više novca. Zbog toga u auto školama vladaju velike gužve, jer se kandidati nadaju da će do dozvole doći po starim, odnosno aktuelnim propisima.

U Srbiji je u poslednje dve godine vozačku dozvolu dobilo oko 150.000 građana, što ubuduće neće biti moguće, jer će vam nakon 25. oktobra, kada se očekuje da na snagu stupe novi pravilnici, trebati minimun šest meseci i do 1.000 evra, što je drastičan cenovni skok u odnosu na sadašnje cene, koje se kreću između 180 i 300 evra.

Budući vozači moraće da pohađaju 40 teorijskih i izvezu još toliko praktičnih časova. Minimalnu cenu časa propisaće država, a očekivana cena najverovatnije kretaće se između sedam i deset evra, što bi u nekim slučajevima sa samim polaganjem ispita moglo da probije cifru od 1.000 evra.

Nadležni nove cene pravdaju time da su one identične onima u okruženju, a instruktori poručuju da će novi sistem obuke vozača doneti viši kvalitet obuke, kao i da će kandidati na ulice izlaziti sa već solidnim vozačkim (teorijskim) znanjem. Takođe, upućeni tvrde da će novi sistem obuke doneti i veću konkurenciju među auto školama, što bi trebalo da doprinese podizanju kvaliteta obuke.

Statistika je neumoljiva kada su mladi vozači, odnosno oni sa manje od pet godina vozačkog iskustva, u pitanju. Ova kategorija vozača je najrizičnija kada se o bezbednosti u saobraćaju radi, pa se nadležni nadaju da će novim pravilima uspeti da smanje sadašnji broj nesreća.

Preuzeto sa Moj Auto

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Increase your website traffic with Attracta.com